Acrodermatitis Chronica Atrophicans (ACA)

 

Acrodermatitis Chronica Atrophicans - symptom borrelioseKlinikk & diagnostikk

Acrodermatitis Chronica Atrophicans (ACA) er et hudutslett grunnet lokal infeksjon med borreliabakterier etter flåttbitt. ACA er et symptom på sen utbredt borrelia-infeksjon og kan oppstå måneder til år etter smitte hos personer som ikke har fått behandling med antibiotika. Acrodermatitis Chronica Atrophicans er vanligst hos eldre kvinner. Det er et utslett som ikke brer seg (er stasjonært), som gir blårød misfarging av hud. Det forekommer oftest på strekkesidene (ekstensorsidene) av bein og armer. Et utslett som har stått lenge kan skade underhudsbindevev og gi ”hudskrumping”. Det vil si at huden blir papirtynn og ser gammel ut (”sigarettpapirhud”). Det er vanlig med samtidige muskel- og leddsmerter, og polynevropati i underekstremitetene. Det er vanlig med høye borrelia antistoff titre. I diagnostikken kan en gjøre stansebiopsi (legges i fysiologisk saltvann) fra et perifert område av hudutslettet med tanke på borrelia DNA (formalin gjør at DNAet denaturerer). Prøven sendes til avdeling for Medisinsk mikrobiologi ved Sørlandet Sykehus Kristiansand for analyse ved hjelp av PCR metode.

Adresse: Avd. for Medisinsk mikrobiologi, Sørlandet sykehus HF Postboks 416, 4604 Kristiansand

Avdelingen har telefon: 380 73490 / 380 73492 / 380 706192, (Kr.sand, man-fre, kl 08:00-15:30) Faks: 380 73491 (Kr.sand). Direkte tlf. til mikrobiolog (bare for lege til lege): 380 38942. Epost: mikro@sshf.no

Hvordan kan et ACA utslett se ut?

Acrodermatitis Chronica Atrophicans - symptom borreliose

Acrodermatitis Chronica Atrophicans 1 - symptom borreliose

Acrodermatitis Chronica Atrophicans - symptom borreliose

ACA kan ha et makulært og papuløst utseende. Cedric Lenormand et al 2015. ”Expanding the clinicopathological spectrum of late cutaneous Lyme borreliosis (acrodermatitis chronica atrophicans). A prospective study of 20 culture- and/or polymerase chain reaction (PCR)-documented cases”

Behandling

Voksne: Doksycyklin 100 mg x 2 i 3 uker.

Barn <8 år/25 kg: Amoksicillin 15 mg/kg x 3 i 3 uker.

Barn > 8år/25 kg: Doksycyklin 4 mg/kg x 1 i 2 uker.

Prognose

Utslettet vil gradvis avblekes over måneder. Dersom underhudsvev er skadet vil ikke hudområdet normaliseres helt.