Forebygging

Dato for siste oppdatering av artikkelen Oppdatert September 21, 2017

De fleste flåttbitt etterlater bare et lite rødt merke og er helt ufarlige. Men et flåttbitt kan også føre til sykdom, og derfor kan det være lurt å forebygge flåttbitt så langt det er mulig. Bekjempelse av flått i naturen er vanskelig. Men du kan redusere sannsynligheten for å bli bitt ved å kle deg riktig, bruke insektmiddel og være oppmerksom på hvor du går når du er i flåttområder.

Hvordan forebygge flåttbitt

 • Bruk lange bukser når du ferdes i skog og mark, og pass på at du er godt tildekket ved anklene.
 • Gå på stier i stedet for steder med høyt gress, lyng og kratt hvis mulig.
 • Bruk flått/myggmiddel. Insektsmidler med dietyltoluamid (DEET) eller icaridin på hud og klær kan redusere antall  flått som fester seg.
 • Gå gjerne med lyse klær. Det gjør det mye enklere å se flåtten.
 • Etter ferdsel i flått-områder bør man sjekke klær, hud og hår nøye. Det er viktig å sjekke hele kroppen. Særlig områder som ikke er så synlige (som hodebunn hos barn).
 • Husk at skogflåtten er veldig liten og kan være vanskelig å se.
 • Flått kan krype rundt på klær og hud i noen timer før de biter seg fast. Det er lurt å skifte klær etter ferdsel i flåttrike områder. Flått kan faktisk overleve en runde på 40°C i vaskemaskinen, så for å være sikker på at eventuelle flått forsvinner bør tøyet vaskes på 60°C, eller henges ute til tørk i solen.
 • I hagen kan du kontrollere flåttbestanden ved å holde gress og annen vegetasjon kort. Flått tåler ikke tørke.
 •  Har du hund eller katt, bør du undersøke dem daglig for  flått. Veterinæren kan skrive ut resept på  flåttmiddel.

Hvis du har blitt bitt

 • Ikke få panikk, men fjern flåtten så raskt som mulig. Borreliabakterien oppholder seg i flåttens tarmsystem. Dersom man blir bitt av en flått som inneholder borrelia vil det ta omtrent 24 timer før bakterien beveger seg fra flåttens mage og over til deg. Dersom flåtten fjernes innen ett døgn er det liten risiko for å bli smittet. Et unntak er TBE-viruset som kan gi sykdommen skogflåttencefalitt. Viruset finnes i spyttkjertlene til flåtten og kan derfor overføres umiddelbart etter et flåttbitt.
 • Bruk gjerne en pinsett/flåttfjerner når du fjerner flåtten. Man kan også bruke neglene. Det viktigste er å få den fort bort.
 • Ta tak i flåtten helt inne ved huden og dra den rett ut.
 • Det gjør ikke noe dersom litt av “hodet” til sitter igjen i huden. Dette gir ikke økt risiko for borreliose.

Vaksine mot TBE

Vaksine TBE

 

TBE ( tick-borne encephalitis) er et virus som kan gi infeksjon i sentralnervesystemet. Det stor variasjon i det kliniske bildet, fra asymptomatisk til svært alvorlig sykdom. De fleste som smittes med TBE blir ikke syke. Enkelte får influensalikende symptomer, og noen et alvorlig sykdomsforløp (hjernebetennelse). Det finnes ingen behandling, men det finnes en vaksine mot TBE som er svært effektiv. TBE er endemisk i flekkvise områder av Sentral- og Øst-Europa (hovedsakelig Russland, Polen, Østerrike, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, Kroatia, Sør-Tyskland). Noe mildere former finnes rundt Østersjøen (spesielt Baltikum, Ålandsøyene, Gotland, Bornholm). I sørlige del av Sverige er det risiko for smitte i kystområder og ved store innsjøer. Utbredelsen av smitteførende flått ser ut til å øke, og forekomsten av TBE har de senere årene økt i alle endemiske områder unntatt Østerrike, hvor store deler av befolkningen vaksineres. Der er generelt lite TBE (ca. 1%) i flått i Norge. I 2016 ble det rapportert inn 12 tilfeller av TBE i Norge. Risikoen for å bli smittet er derfor lav.

Folkehelseinstituttet anbefaler at barn og voksne som oppholder seg mye i skog og mark i de største risikoområdene (Agder-fylkene, Telemark, Buskerud og Vestfold) og som ofte blir bitt av flått bør vurdere TBE-vaksinen. Vaksinen anbefales spesielt til skogsarbeidere og landbruksarbeidere i disse områdene. Man har funnet TBE-viruset i flått i andre fylker også (Rogaland, Hordaland, Møre – og Romsdal, Sogn- og Fjordane, Trøndelag og Nordland), men ingen mennesker har blitt smittet i disse fylkene. Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infiserte flått.